Spis grønt i sæson!

Der er masser fordele ved at spise danske grøntsager, der er i sæson! Vi giver dig de fem vigtigste, guider dig til, hvilke grøntsager du skal gå efter lige nu, og viser dig vores bud på den perfekte september-opskrift, som (selvfølgelig) indeholder grønt i sæson.

 

5 grunde til at spise grøntsager i sæson

1. Sæsonens grønt er billigere
Det er væsentlig billigere at spise grøntsager, der er i sæson. De er nemlig mere tilgængelige for grønthandlerne og fødevarebutikkerne, hvilket gør prisen lavere for dig. 

2. Det smager bedre
Nyhøstede grøntsager smager bare bedre. De har en helt særlig friskhed over sig og en god konsistens. Bare tænk på smagen af grønne asparges eller af nyopgravede, danske kartofler. Mums!  

3. Det giver et vitaminboost
Sæsonens grønt har et naturligt højt indhold af vitaminer og mineraler. Det skyldes, at transporttiden fra høst til spisebord er langt mindre, da grøntsagerne allerede befinder sig lige i nærheden. Et godt eksempel er, at en nyopgravet kartoffel indeholder 50% mere C-vitamin end en kartoffel, der har først spises i vinterhalvåret. 

4. Det skaber en varieret kost
Når du går efter at spise sæsonens grønt, får du helt automatisk en varieret kost. Det skubber dig ud i at prøve nogle nye grøntsagstyper, hvilket også kan inspirere dig til at prøve nye kombinationer. Hvem ved, måske får du en ny favorit? 

5. Det skåner miljøet
En ekstra fordel ved at vælge aktuelle grøntsager er, at det er mere miljøvenligt. Det skyldes, at grøntsagerne ikke er kunstigt dyrket i et drivhus eller skal transporteres fra et andet land. Så når du vælger grøntsager, der er i sæson, er du med til at mindske CO2-udslippet, hvilket både er godt for miljøet og giver et plus på samvittigheds-kontoen. Det er win-win! 

 

Det skal du spise i september:

September er én af årets bedste grøntsags-måneder, da der er masser af lækre sager, som peaker i denne måned. Tjek den lange liste her:

 

Måltidssalat med græskar og quinoa 

Græskar-sæsonen er officielt skudt i gang, så nu er det igen tid til at bruge den smagfulde grøntsag. Prøv denne lækre græskar-quinoa-salat, som er mættende og sprængfyldt med vitaminer. Den kan sagtens spise alene, men den er også perfekt som tilbehør til kyllingebryst eller oksesteaks fra Morten Slagter. 

Det skal du bruge:
(4 pers.)

Salaten

  • Et halvt hokaidogræskar
  • 50 gram quinoa
  • En dåse sorte bønner
  • 200 gram feta
  • En pose frisk spinat
  • 100 gram græskarkerner
  • 1 tsk. havsalt
  • 2 spsk. olivenolie
  • Evt. 1 avokado

Dressing

  • 3 spsk olivenolie
  • 3 spsk citronsaft

Sådan gør du:

  • Kog quinoaen som anvist på pakken. 
  • Skyl græskaret og skær det i små, mundrette stykker. 
  • Vend græskarstykkerne med olivenolie og havsalt. 
  • Bag græskarret i en varmluftsovn ved 180 grader i ca. 20 min. 
  • Bland dressingen i en lille skål.
  • Skyl bønnerne, og lad dem dryppe af.
  • Hak spinaten groft, skær avokado i tern, og skuldre fetaen.
  • Bland alle ingredienser i en stor salatskål og vend med dressingen.
  • Drys med græskarkerner – så er salaten klar til servering!